w

Dlaczego powinniśmy zacząć jeść czekoladę na śniadanie?

Jeśli ściśle blokowałeś czekoladę w kategorii deserów, przegapiłeś to. Czekolada była stosowana w leczeniu wielu problemów zdrowotnych od czasów starożytnych i okazała się niezastąpionym atutem każdej diety. Jeśli więc chcesz codziennie jeść czekoladę, zwłaszcza śniadanie, teraz możesz znaleźć wymówkę – lub 7.

Badanie wykazało, że osoby, które jadły ciemną czekoladę przynajmniej raz w tygodniu, osiągały lepsze wyniki w różnych testach psychologicznych i testach pamięci. Flawanole zawarte w kakao zwiększają przepływ krwi do mózgu, gdzie gromadzą się w części mózgu odpowiedzialnej za uczenie się i zapamiętywanie. Dlatego jeśli chcesz wykorzystać swój mózg, szczególnie przed egzaminem, robienie czekolady rano to dodatek.

Jedzenie czekolady wydaje się ostatnim sposobem na odchudzanie, ale poranny baton może uspokoić resztę dnia i zmniejszyć złe nawyki żywieniowe. Pomaga regulować apetyt i zmniejsza ryzyko przejadania się.

Rano może być ciężko i najlepiej jest wprowadzić się w odpowiedni nastrój na początku dnia. Czekolada może poprawić nastrój i wywołać pozytywne emocje. Jedzenie czekolady stymuluje produkcję endorfin i wchodzi w interakcję z innymi substancjami chemicznymi zapewniającymi dobre samopoczucie (serotoniną i dopaminą). Czekolada jest również znana ze swoich właściwości przeciwdepresyjnych.

Okazuje się, że osoby, które codziennie jedzą więcej czekolady, mają mniejsze ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Jedzenie ciemnej czekolady to świetne ćwiczenie dla serca: tlenek azotu wytwarzany przez flawonoidy może obniżyć ciśnienie krwi i pomóc w rozluźnieniu naczyń krwionośnych.

Zdrowa ilość ciemnej czekolady bogatej w kakao może również poprawić metabolizm glukozy w organizmie, pomagając w ten sposób w walce z cukrzycą. Wreszcie ciemna czekolada może obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL, który może poważnie zablokować tętnice i zwiększyć poziom dobrego cholesterolu HDL. Chociaż wszystkie te korzyści nie ograniczają się do porannego spożycia

Podobnie jak ziarna kawy i herbata, kakao zawiera również kofeinę. Ilość może być różna, ale generalnie ciemniejsza czekolada zawiera więcej kofeiny, podczas gdy biała nie. Podobnie jak inne produkty zawierające kofeinę, czekolada sprawi, że będziesz bardziej czujny i przytomny. Innym związkiem chemicznym z kakao jest teobromina. Nadaje czekoladzie gorzki smak i zwiększa poziom energii – dokładnie tego, czego potrzebujesz rano.

Oprócz innych korzyści, czekolada jest również bogata w składniki odżywcze. Każda 70% ciemnej czekolady zawiera przeciwutleniacze (nawet więcej niż zielona herbata), wapń, miedź, potas i magnez. Flawanole pomogą oprzeć się uszkodzeniom komórek spowodowanym przez utleniacze, na które jesteśmy codziennie narażeni: dym papierosowy, zanieczyszczenie powietrza i alkohol. Dlatego przed wyjściem z domu upewnij się, że chroni Cię kakao.

Jeśli nie lubisz żuć ciemnej czekolady, istnieje wiele innych sposobów na dodanie czekolady do posiłku. Dopóki możesz przemycić trochę proszku kakaowego do śniadania, nie ma sprawy.

Koktajl koktajlowo-proteinowy. Łyżka sosu kakaowego lub czekoladowego z łatwością doda się do i tak już zdrowego śniadania.

gorące coco. Zapomnij o porannym piciu herbaty lub kawy, gorące kakao to nowy cool. Jeśli jednak jesteś szczególnie żądny przygód, możesz spróbować mokki, czyli napoju kawowego z gorącą czekoladą. Ponadto regularne picie gorącej czekolady może poprawić pamięć i zdolności poznawcze.

Chipsy czekoladowe, pasta do smarowania lub proszek kakaowy w ciastach. Jeśli samodzielnie pieczesz chleb lub ciasta, dodaj do ciasta kakao w proszku. Lub dodaj chipsy czekoladowe. Wskazówka: czekolada dobrze komponuje się z chlebem bananowym.